A purhab szigetelés bemutatása

Ha már szigetelésről beszélünk, jó tudni néhány alapelvet mely nagyban megkönnyítheti döntéshozatalunkat. Hőszigetelő anyagok tekintetében fontos előtérbe helyezni azok páradiffúziós ellenállását. Minél kisebb ez, annál jobb az anyag páraáteresztő képessége. Ha egy szigetelésnek nagy a párazárása, úgy az az épületbe ZÁRJA a párát és ebben az esetben a legkisebb hőhídnál is lecsapódhat, mely természetesen penészképződéshez is vezet! A másik fontos tényező a hőátvezetési tényező, melyet Lambda értékként tüntetnek fel. Ez az érték minél kisebb, annál jobb egy anyag hőszigetelése.

Termékeink közt két típust különböztetünk meg, melyek a nyitott cellás és a zárt cellás poliuretán habok.

Nyitott cellás purhab szigetelés

Elsőként beszéljünk a nyitott cellásról: „Légzáró lélegző szigetelés”. Ez a típusú szigetelő hab egy rendkívül jó páraáteresztési tulajdonságokkal bíró anyag és hőátvezetési (Lambda) értékét tekintve 0,032-0,034 W/mk. Csak összehasonlításképp a gyapot vagy bármely szálasanyag hőátvezetési értéke 0,037-0,044 W/mk. Tehát lényegesen jobb szigetelést érhetünk el nyitott cellás purhabbal. A másik, amit még nagyon fontos említenünk, hogy a purhabszórási technológiával hőhídmentes egybefüggő felületet érhetünk el, hisz a hab varratmentesen összeköt, és bejut minden résbe! Poliuretán hab szigetelés esetén kizárhatjuk annak az esélyét is, hogy később veszít esetleg hőszigetelési képességéből, hisz ez nem esik össze, nem zsugorodik az idő múlásával. A gyártók úgy szokták jellemezni, hogy „míg a ház áll, addig a purhab változatlanul ott marad”. Tűzállóságát tekintve egy olyan szigetelőanyagról beszélhetünk, mely önmagától nem tud égni, önkioltó!

A nyitott cellás purhab felhasználási körei a következők: tető hőszigetelése, födém hőszigetelése, falak hőszigetelése stb.

Zárt cellás purhab szigetelés

Zárt cellás purhab szigetelése esetén már nem csak hőszigetelésről hanem vízszigetelésről is beszélhetünk.

Zárt cellás purhab tekintetében újabb két részre oszthatjuk ezt a csoportot. Bel- és kültéren használt purhabok.

Alapvető különbség a két zárt cellás hab közt az a keménysége. A kültéren, pl. lapostető szigetelésben használt hab jóval keményebb hisz nagyobb terhelésnek van kültéren kitéve mint egy beltérben használt hab.

Beltérben alkalmazott zárt cellás purhab rendkívül jó hőátvezetési értékkel bír mely 0,021-0,023 W/mk. Ezt a típusú habot olyan esetekben javasoljuk ahol esetleg nincs hely vastag szigetelést kifújni, hisz ennek az anyagnak messze jobb a hőszigetelő képessége mint mint bármely más közismert hőszigetelő anyagnak. A másik rendkívül jól alkalmazható terület a födém, padlásfödém mely esetben egy járható egybefüggő varratmentes szigetelt felületet tudunk átadni mely a tető esetleges beázása esetén is megvédi az épületet, hisz vízzáró felületet ad. Gyakran használjuk ezt a típusú purhabot régi tetők (pala, hullámpala, cserép stb.) belső szigetelésére hisz nem csak a tető hőszigetelését, hanem egyúttal a vízszigetelést is megoldjuk egy tetőcsere árának töredékéért.

Tehát összefoglalva ezen hab tulajdonságait: Rendkívüli hőszigetelő, járható, vízzáró, hőhíd mentes, varratmentes.

Kültérben alkalmazott zárt cellás purhab minden tekintetben megegyezik a beltérivel, csak a sűrűségét tekintve más. Ez egy jóval keményebb felületet ad! Felhasználási területei elsősorban tetők, lapostetők vízszigetelése és hőszigetelése, illetve alap, lábazat, és aljzatbeton szigetelése.

Lapostető szigetelés esetében a felületet ellátjuk UV védelemmel, ugyanis az egyetlen ellensége a habszigetelésnek az UV sugárzás!

Bármely purhabunkról is beszélünk fontos leszegezni, hogy a jelenleg ismert szigetelési formák közül messze a purhabszigetelés az egyik leghatékonyabb!

Röviden áttekintve így tudnánk felvázolni ezt a fajta szigetelési technológiát!